ADRIAI KIKÖTŐK - Pula

KÉPES INFORMÁCIÓK A HORVÁTORSZÁGI MARINÁKRÓL

Ezen az oldalon a Horvátországban található közkedvelt marinákkal kapcsolatban találhat információkat. További információkhoz kattintson a kikötő nevére!

« vissza az előző oldalra

Pula

Horvát marinák

Az Adriai-tenger nagyobb részt horvát fennhatóság alá tartózó keleti partvidéke - az Isztriai-félsziget legnyugatabbra fekvő pontjától egészen Dalmácia legdélebbi csücskéig - sajátságos elhelyezkedésének köszönhetően a természet csodáit kereső, az ezerarcú szépségeket újra meg újra felfedező tenger szerelmeseinek kedvelt célpontja.

A különlegesen tagolt partvidék a tősgyökeres mediterrán növényzet bódító illatfelhőjébe burkolózik: a rozmaring, babér, szalmagyopár, nyúlzanót, szamóca illata keveredik a lankákon termő gyógynövények, a zsálya és menta aromájával. Az idő és tér örök szimbólumának tartott olajfával lépten-nyomon találkozhatunk. Még ott is, ahol a természet szűkmarkúan osztogatta a termőföldet, az ember megtalálta a módját annak, hogy megvédelmezze: több kilométernyi hosszan húzódnak a szárazfalak a tenger azúrkékjébe beleolvadó szigetek magányos lankáin.

A tenger, a só és az alga átható illata, az érintetlen fövenyek és hatalmas szirtfokok által tagolt tengerpartot nyaldosó hullámok morajlása, az áttetsző kékség - mintha a napsugár megannyi gyémántban tükröződne vissza. Az ezernyi kisebb-nagyobb sziget, a magányos öblök, a zöldellő fenyvesek - mind az elragadó kékség ölelésébe simulnak. Az örök titok, a tenger ölelésébe, melyhez csak kellő alázattal és elővigyázatossággal lehet közeledni.

Nem szabad lebecsülni a szeleket sem; mindenek előtt a Kvarner öbölben és a Velebit csatornában feltámadó bórát. A többi szél valamelyest gyengébb, erejük azonban az északi és a déli part mentén változó. Ilyen például a misztrál, amely különösen a nyári hónapokban teszi kellemessé az isztriai partok menti hajózást; míg Dalmácia felé haladva egyre erősebbé válik. A jugó (sirokkó) előre jelezhető szél, így a kisebb hajók és csónakok időben visszahúzódhatnak a védett öblök egyikébe.

Azonban mégis a marinák - melyekből ötven van - kínálják a legbiztonságosabb kikötést és védelmet, jól felszerelt szervizműhelyeik szükség esetén bármilyen hajónak képesek javítási és karbantartási műszaki szolgáltatást nyújtani. Marináink ezen kívül az egyéb szolgáltatások széles palettájával, többek között a számos hajós által jól ismert éttermek gazdag gasztronómiai kínálatával rendelkezik. Tekintettel arányos elhelyezkedésükre a part teljes hosszúságában, egymástól alig pár órányi távolságra, a mindenek felett álló biztonság érzetet, valamint az Európa minden szegletéből ideérkező hajósokkal való találkozás élményét nyújtják. Számos horvát marina fekszik a történelmi és kulturális örökség tárházaként is számon tartott, múzeumokban, galériákban, templomokban, várakban, kolostorokban, kis utcácskákban és terekben bővelkedő, nyaranként kortárs kulturális rendezvények, koncertek, folklór- és művészeti események színpadává váló történelmi városkák közelében.

A pezsgés és a különböző nyelvek találkozása felerősíti a Mediterránium kozmopolita jellegét. Umagtól egészen Cavtatig mint egy 50 marina sorakozik a tengerparton. Ezek közül 21 marina tartozik az ACI-hoz, míg a többi magánkézben van, vagy szállodavállalatokhoz tartozik. A marinák nagyobb része egész éven át nyitva tart, és a szokásos hajós szolgáltatásokon kívül egyesek közülük adminisztratív szolgáltatásokat - határátléptetés, vám, révkikötői kapitányság - is nyújtanak.

Központi földrajzi elhelyezkedésének és az európai országokhoz való közelségének okán a horvát tengerpart akár repülővel, akár hajóval könnyedén megközelíthető, főként Olaszországból, ahonnan számos kompjárat közlekedik. A korszerű, újonnan épült horvát autópálya szakaszoknak köszönhetően az ideérkező autós turisták még kényelmesebben és gyorsabban érhetik el a célpontjukat. Annak tudatában, hogy a horvát marinák minden szükséges szolgáltatással felszereltek, a hajósok többsége saját hajójával szeli a horvát vizeket, de természetesen azok sem csalatkoznak, akik a hajóbérlést részesítik előnyben, hiszen kedvükre válogathatnak a marinákban működő charterflották gazdag vitorlás- és motoros hajó választékából.

A pihenés iránti vágy, főként hétvégenként, és akár csak egy rövidke időtartamra is, egyre inkább jellemző korunk emberére, és nem csupán a nyári szezon idejében. A tavaszi és őszi hónapok számos előnyt kínálnak: a természet folyamatos változása pedig szépsége révén nyűgöz le bennünket. A napok valahogy csendesebbek és békésebbek, a nap is bágyadtabban süt, a tenger szinte mozdulatlan, a láthatáron pedig gyakran tűnnek fel ugrándozó delfinrajok, melyek felbukkanása garancia a víz tisztaságára.

A horvát tengerpart a legjobbat kínálja a nyaralni és pihenni vágyóknak: romantikus kis öblöket és strandszakaszokat a fürdőzőknek, felejthetetlen élményeket a vitorlázásban és a tengeri delíciók messze földön híres kínálatában, valamint ellazulásra csábító természeti környezetet. Így tehát az azúrkék horvát Adria, mintegy 1000 kisebb-nagyobb szigetével, a történelmi kisvároskák, valamint a festői tájak csak arra várnak, hogy akár a szárazföld felöl, akár vízi úton felfedezzük őket.

 

HAJÓBÉRLÉSI ABC

1. Kiválasztják a hajózási területet, mely helyen hajóznának legszívesebben (kikötő). Hányad magukkal szeretnének kikapcso­lódni, melyik időpontban és milyen típusú hajót szeretnének bérelni az Adrián.

2. Ajánlatot kérnek tőlünk a fenti szem­pontok alapján.

3. On-line rendszerünkkel azonnal ellen­őrizzük a bérelhető hajókat, ajánlatot kül­dünk írásban vagy telefonon, melyben a megadott szempontoknak megfelelő, lefog­lalható hajók, illetve alternatív lehetőségek találhatók.

4. A rendelkezésre álló hajók közül kivá­lasztják a megfelelőt.

5. 7 napos opciót (előfoglalási jogot) ké­rünk a hajóra, valamint megküldjük a hajóbérleti szerződést aláírásra.

6. Az opció érvényességi idején belül alá­írva visszajuttatják a szerződést és befize­tik, vagy átutalják a foglalási díjat, 30 - 50%-át a teljes bérleti díjnak.

7. Lefoglaljuk a hajót.

8. Átadjuk, a hajóval, a kikötővel és a hajózási körzettel kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó dokumentációt.

9. A megadott határidőre befizetik, átutal­ják a bérleti díj hátralévő részét és rendel­kezésre bocsátják a szükséges adatokat az utaslista (crewlist) kiállításához.

10. Utazás és hajóátvétel előtt eljuttatjuk a Boardpass-t, azaz a hajóra lépési enge­délyt is, amennyiben a hajótulajdonosnak szükséges.

11. A bérleti idő kezdetére Ön leutazik a kikötőbe, lista szerint átveszi a hajót a bá­zisvezetőtől. Leellenőrizendő a hajó állapo­ta, megbízhatósága.

12. Kifizetik a letétet, illetve letétbiztosí­tást, valamint a helyben fizetendő megren­delt extrákat.

13. A hajózás ideje alatt remekül érzik magukat. (Ez a legfontosabb lépés!)

14. A megadott határidőre visszaérkez­nek a kikötőbe, ahol leellenőrzik és átveszik a hajót, ugyanúgy, mint ahogy azt indulás­kor tették. A bázisvezető visszafizeti a leté­tet.
Ön már a következő nyaralás tervein gon­dolkodhat!